vijfdaagse dzogchen


In het komende seizoen geef ik weer twee vijfdaagse retraites op een prachtige locatie in de heuvels nabij Winterberg (Duitsland). Als je behoefte hebt aan rust en ontspanning, stilte en spiritueel onderricht, meditatie en wandelen in de natuur, en contact met anderen op het spirituele pad, dan is zo'n vijfdaagse retraite misschien iets voor je.

Er wordt voor deze retraite geen aanvangsniveau verlangd. Het niveau van de cursus komt overeen met dat van mijn boeken en mijn video's. Als je volledig profijt wilt halen uit de retraite cursus, is het aan te bevelen om een dagelijkse meditatie-beoefening te hebben of te beginnen van minimaal 15 minuten. Na afloop van de retraite ontvang je de notities van de presentaties tijdens de retraite via de mail thuis. Er wordt verder geen cursusmateriaal verstrekt of vereist.

 

Wanneer:

De eerstvolgende retraites zijn op

     -     woensdag 18 t/m zondag 22 april 2018 (Volgeboekt, ook de wachtlijst is vol)

De eerstvolgende retraite is pas in december 2018. Als je de nieuwsbrief volgt, krijg je bericht wanneer de inschrijving geopend is.

Kosten en aanmelding:

Deelname aan deze retraite kost 325,-euro plus 160,- euro verblijfskosten, tezamen dus 485,- euro. Alle deelnemers verblijven in een 1-persoons kamer. Er zijn enkele 2-persoonskamers, als je liever samen met iemand op één kamer wil, stuur me een mailtje. De prijs blijft dan overigens hetzelfde.

Klik hier voor meer info over locatie en route.
Inschrijfgeld:    100,- euro.
Cursusgeld       225,- euro
Verblijfskosten: 160,- euro
Tezamen          485,- euro

Inbegrepen: 8 dagdelen onderricht en meditatie, samenvatting van de hoofdpunten na afloop (per mail), individuele support na afloop (per mail).
Eveneens inbegrepen: overnachting, alle maaltijden (vegetarisch), koffie en thee.
Niet inbegrepen: overige drankjes en versnaperingen, en je reiskosten.
Als je geen of weinig inkomsten hebt, kun je een korting vragen.

 

Voor wie:

Deze retraites zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de Dzogchen-benadering van  spiritualiteit en behoefte heeft aan enkele Savita-2dagen van meditatie, spiritueel onderricht, stilte, wandelen in de natuur en -voor zover gewenst- gezelligheid en contact met andere beoefenaars.

Professionele hulpverleners kunnen tijdens deze retraites hun inzicht vergroten in de werking van de menselijke geest en de verschillende niveaus van spirituele ontwikkeling. Ze kunnen tevens hun communicatieve vaardigheden vergroten: leren luisteren op een meditatieve manier en vanuit een natuurlijke helderheid en vriendelijkheid leren omgaan met hun cliënten.

Dzogchen als methode tot het realiseren van je natuurlijke staat heeft eigenlijk alleen effect als je er elke dag mee bezig bent. Als je als beginner aan deze retraite wil meedoen is het belangrijk dat je ook na de retraite er dagelijks tijd (en vooral aandacht) aan blijft besteden. Ervaren beoefenaars hebben daar minder moeite mee, maar zij zitten vaak vast aan ingesleten meditatiepatronen. In deze retraite kun je leren die te overstijgen. Als je twijfelt of deze retraite geschikt voor je is, stuur me een mailtje.


Waar:

In Spiritueel centrum Savita te Winterberg (Duitsland). Op ruim drie uur rijden van Utrecht bevindt zich dit bijzondere centrum, gevestigd in een voormalig sanatorium in het mooie, beboste en bergachtige Sauerland. Het ligt aan de rand van het dorpje Niedersfeld, op ongeveer 8 km vanaf Winterberg, een plek die bij Nederlanders zeer bekend is als ski-oord. Het is een ideaal gebied om eindeloze natuurwandelingen te maken. Het terrein is rustig gelegen, grotendeels omringd door bossen. Het ligt op een kruispunt van wandel- en fietswegen. En het is er stil en de lucht is zuiver (Niedersfeld is een officieel luchtkuuroord.) Het terrein zelf is een park-bos gebied van 2,5 ha groot.
Het centrum zorgt voor drie gezonde vegetarische maaltijden per dag, en je overnacht in een éénpersoons kamer. Er zijn enkele 2-persoonskamers dus als je liever samen met iemand op één kamer verblijft, kun je dat bij je aanmelding kenbaar maken. De prijs per persoon blijft dan overigens hetzelfde. Elke kamer heeft zijn eigen douche en toilet. De meeste kamers hebben een eigen balkon en vrij uitzicht over de heuvels. Als je geen eigen vervoer hebt: er rijdt elke dag een bus vanaf Amsterdam naar Winterberg (22,- euro p.p. enkele reis). Maar je kunt ook proberen samen te reizen met andere deelnemers door een mededeling te plaatsen op het prikbord van mijn website. Voor meer info over het retraiteoord zie www.Savita.nl

 

Inhoud:

Deze retraites gaan over de Dzogchenvisie op spiritualiteit. Het is de savita-3meest directe weg naar het herkennen en ontwikkelen van onze natuurlijke staat van Zijn, wat door boeddhisten de "boeddha-natuur" genoemd wordt. In Verslaafd aan liefde en vooral in Verslaafd aan denken heb ik over deze methode geschreven. In deze retraites gaan we vooral in op de praktische kant van Dzogchen aan de hand van enkele historische instructies uit deze traditie.

In deze retraites volgen we de instructies van de legendarische Dzogchenleraar Garab Dorje die in een zeer beknopt testament de weg naar de natuurlijke staat van Zijn uiteenzette. Deze instructie staat bekend als "De essentie in drie woorden" (Tibetaans: Tsik Sum Né Dek). Dit zijn de basis-instructies:

  • Introducing directly the face of rigpa in itself.
  • Decide upon one thing, and one thing only.
  • Confidence directly in the liberation of rising thoughts.

Vrij vertaald:

  • Op directe wijze kennismaken met de natuurlijke staat van Zijn.
  • Het besluit nemen dit als leidraad te nemen.
  • Het ontwikkelen van vertrouwen in de bevrijding van opkomende gedachten.

De nadruk ligt dus niet op theoretische studie maar op praktische oefeningen om de natuurlijke staat van Zijn te herkennen en deze te ontwikkelen met de juiste vorm van meditatie en "niet-meditatie". Het resultaat is een fundamenteel andere kijk op je eigen gedachten en gevoelens, en op je waarneming van de werkelijkheid, waardoor er geleidelijk een einde komt aan angst en zelf-afwijzing.

Deze retraites hebben enige overlapping met de inhoud van de jaarcursussen.

Tijdens deze retraites ligt de nadruk op toegankelijk onderricht, praktische oefeningen en veel meditatie. De maaltijden worden in stilte gebruikt (behalve de eerste na aankomst en de laatste voor het vertrek). De sessies zijn 's-ochtends en 's-avonds, smiddags heb je vrij om te beoefenen, te wandelen en van de natuur te genieten. Het centrum verwacht van deelnemers dat ze af en toe helpen met opruimen en afwassen na de maaltijden, en dat we onze kamer netjes achterlaten. 

Programma:

Woensdag
vanaf 15u:         Aankomst en in gebruik nemen van je kamer
17.30-18.30      Diner
19.00-21.00      Eerste sessie met overzicht van het programma, huishoudelijke mededelingen, onderricht
en meditatie.

Donderdag t/m zaterdag:
08.00-09.00     Ontbijt
10.00-13.00      Onderricht en meditatie
13.00-14.00      Lunch
14.00-17.30      Vrije tijd
17.30-18.30      Diner
19.00-21.00      Onderricht en meditatie

Zondag
08.00-09.00     Ontbijt
10.00-13.00      Onderricht, meditatie en afsluiting van de retraite
13.00-14.00      Lunch
14.00-15.00      Opruimen van je kamer en vertrek