Jaarcursus meditatie en spiritualiteit


In het komende seizoen vanaf september 2020 zijn er weer jaarcursussen in Amsterdam en op de Veluwe.
(De data van de huidige jaarcursussen 2019-2020 vind je onderaan in de Agenda op deze website.)

Kosten:

Elk cursusjaar van de jaarcursus kost 465,- euro (dat is 100,- euro inschrijfgeld en 365,- euro cursusgeld, vrij van BTW).

Inbegrepen zijn:
- 8 cursusdagen 
- Koffie/thee/koek tijdens de hele cursusdag of -middag
- Notities van elke les na afloop per mail thuisgestuurd
- Individuele begeleiding per e-mail
- Studie- en beoefengroepjes thuis voor wie daar behoefte aan heeft

Niet inbegrepen zijn je reiskosten en eventueel je lunch (zelf meebrengen of in de omgeving gaan lunchen). Als je geen of weinig inkomsten hebt, kun je om een korting vragen. Voor meer info over de inhoud van de cursussen, zie verder naar beneden op deze pagina.


De jaarcursus in Amsterdam 

Komend seizoen is er weer een jaarcursus in Amsterdam. De cursusruimte is in de Amstelkerk (aan de Prinsengracht). In Amsterdam is alleen een eerste jaar van de jaarcursus, voor het tweede en derde jaar moet je nog steeds naar de Veluwe. De komende jaarcursus is op 8 zaterdagmiddagen in 2020-2021 van 13.00u tot 17.30u, op de volgende data:

26 sept, 24 okt, 21 nov, 19 dec 2020 en 6 feb, 6 mrt, 27 mrt, 24 apr 2021

 

De jaarcursussen op de Veluwe

Op de Veluwe hebben we een heel sfeervol ingerichte ruimte met een prachtige meditatiezaal midden in de bossen. Dit centrum heet "de Ruimte" en is gelegen aan de Elspeterweg 177 - 8076 PB Vierhouten. Je vindt meer informatie op de website www.centrumderuimte.nl

De lessen op zaterdag en zondag beginnen om 10.00u (vanaf 9.30u koffie/thee/koek), tot ongeveer 16.00u. Er is een lunchpauze van anderhalf uur, waarin je in de omgeving kunt gaan lunchen, of zelf iets meebrengen en gezamenlijk met andere deelnemers in De Ruimte lunchen. Er is dus wat extra vrije tijd in de lunchpauze om te gaan wandelen in de prachtige omgeving.

De vrijdagmiddagcursus begint om 14.30u  (koffie/thee vanaf 14u) en duurt tot ongeveer 19u, met alleen een theepauze halverwege.

 

Er zijn drie eerstejaarsgroepen op de Veluwe:

 

Groep 1A wordt gegeven op de volgende 8 zaterdagen (10u-16u) in 2020-2021:

19 sept, 17 okt, 14 nov, 12 dec 2020, en 20 feb, 20 mrt, 17 apr, 15 mei 2021Groep 1B wordt gegeven op de volgende 8 zondagen (10u-16u) in 2020-2021:

13 sept, 11 okt, 8 nov, 6 dec 2020, en 14 feb, 14 mrt, 11 apr, 9 mei 2021

 

Groep 1C wordt gegeven op de volgende 8 vrijdagmiddagen (14.30u-19.00u) in 2020-2021:

11 sept, 9 okt, 6 nov, 4 dec 2020, en 12 feb, 12 mrt, 9 apr, 7 mei 2021

 

Er zijn twee tweedejaarsgroepen op de Veluwe:

Groep 2A wordt gegeven op de volgende 8 zaterdagen (10u-16u) in 2020-2021:

12 sept, 10 okt, 7 nov, 5 dec 2020, en 13 feb, 13 mrt, 10 apr, 8 mei 2021

 

Groep 2b wordt gegeven op de volgende 8 vrijdagmiddagen (14.30u-19.00u) in 2020-2021

18 sept, 16 okt, 13 nov, 11 dec 2020, en 19 feb, 19 mrt, 16 apr, 14 mei 2021

 

Er is één derdejaars groep op de veluwe:

Groep 3 wordt gegeven op de volgende 8 zondagen (10u-16u) in 2020-2021:

20 sept, 18 okt, 15 nov, 13 dec 2020, en 21 feb, 21 mrt, 18 apr, 16 mei 2021

 

De inhoud van de jaarcursussen:

Voor veel mensen is het weliswaar duidelijk dat meditatie een weg is naar meer geluk en vriendelijkheid in hun leven, maar vaak lukt het in de praktijk toch niet om een regelmatige beoefening gaande te houden. En als dat wel lukt, blijkt het vaak toch te moeilijk om de resultaten van die beoefening ook toe te passen in het dagelijkse leven en in emotioneel lastige situaties. Deze jaarcursus biedt daarom het volgende programma

  • Eens per maand een lesdag vol meditatie, uitleg en onderricht, en uitwisseling met andere beoefenaars.
  • Individuele coaching per e-mail als je tussendoor vragen of obstakels tegenkomt in je meditatie of in de toepassing ervan in het dagelijkse leven.
  • Eventueel kleine studie- en meditatiegroepjes van deelnemers die elkaar ontmoeten of anderszins met elkaar contact houden tussen de jaarcursusdagen door (naar behoefte en vrijwillig)

De meditatie-methoden die in de jaarcursus gebruikt worden, zijn afkomstig uit het boeddhisme, en met name uit de Dzogchen-traditie binnen het Tibetaans boeddhisme. Het zijn buitengewoon effectieve methoden om te leren je geest tot rust te brengen en zijn eigen volmaakte natuur te herkennen. Veel meditatie-methoden die tegenwoordig in het westen gebruikt worden, zijn alleen gericht op het kalmeren van de geest en op het leren je af te sluiten voor de drukte en stress van het moderne leven. De meditatietechnieken uit de Dzogchen-traditie zijn erop gericht je diepste natuur te herkennen, tevens de natuur van alle verschijnselen. Het is een methode waarbij je leert jezelf te de-identificeren met de inhoud van je geest: drukke gedachten en beknellende emoties, en in plaats daarvan te rusten in een natuurlijke, heldere en liefdevolle staat van zijn. Beginnende meditatoren wordt aangeraden deze methode één tot vier keer per dag 5 minuten te oefenen.


De meditatiemethoden worden ondersteund door onderricht over de aard van de geest en van de werkelijkheid, en de onderling afhankelijke relatie tussen beide. Elke les zal een onderwerp aansnijden dat hiermee verband houdt, zoals over de veranderlijke en onderling afhankelijke aard van alle verschijnselen, over leven en sterven als illusoire verschijnselen, over identificatie als oorzaak van al het lijden, over non-dualiteit als "gewone" ervaring, over liefde en seks als hulpmiddelen op het spirituele pad. Er zal ruimte zijn voor vragen, en "huiswerk" waarmee je thuis aan de slag kunt in studie en beoefening. Er is geen minimum eis aan de tijd die je thuis aan deze jaarcursus besteed.


Studie en beoefening vormen de basis van het spirituele pad. Maar het doel is dat je het resultaat -vriendelijkheid en helderheid van geest- ook kunt benutten in je dagelijkse leven en tijdens beknellende emoties. Om dat te oefenen maken we soms ook gebruik van westerse methoden uit de trainings-psychologie. Tenslotte is ook de onderlinge uitwisseling tussen deelnemers een belangrijk onderdeel van deze cursus: van elkaars moeilijkheden en oplossingen kunnen we leren.

 

Voor wie:

Deze jaarcursus is bedoeld voor mensen die willen leren mediteren als een manier om zelf-afwijzing en beknellende emoties te laten oplossen in een natuurlijke staat van zijn, die hun leven willen verrijken met een spirituele visie op geest en werkelijkheid, en die meer geluk, vriendelijkheid en eenvoud willen creëren voor zichzelf en anderen. Er wordt geen aanvangsniveau verlangd. Het niveau van de cursus komt overeen met dat van mijn boeken en mijn video's. Als je volledig profijt wilt halen uit de cursus, is het aan te bevelen om een dagelijkse meditatie-beoefening te beginnen van minimaal 15 minuten, gespreid over drie sessies van 5 minuten. Na afloop van elke les ontvang je de notities van de presentaties tijdens die les via de mail thuis. Er wordt verder geen cursusmateriaal verstrekt of vereist.

Professionele hulpverleners kunnen in deze jaarcursus hun inzicht vergroten in de werking van de menselijke geest en de verschillende niveaus van spirituele ontwikkeling. Ze kunnen tevens hun communicatieve vaardigheden vergroten: leren luisteren op een meditatieve manier en vanuit een natuurlijke helderheid en vriendelijkheid leren omgaan met hun cliënten. Deze jaarcursus is ook geschikt als na- of bijscholing ten behoeve van hulpverleners, trainers en therapeuten die mindfulness en meditatie als onderdeel van hun werkzaamheden (willen) gebruiken.

 

Heb je al ervaring met meditatie, dan kun je die benutten om je beoefening naar een dieper en effectiever niveau brengen. Heb je nog geen meditatie-ervaring, dan kun je met deze cursus meteen in het diepe springen qua inhoud en methode van beoefenen. Je hoeft daarbij niet bang te zijn voor moordend lange zitsessies: in deze traditie wordt het herhalen van korte sessies als veel effectiever beschouwd dan lange marathonsessies. De grootte van de groep hangt af van het aantal aanmeldingen, op de Veluwe met een maximum van rond de zeventig deelnemers. In Amsterdam heeft de jaarcursus maximaal ongeveer 175 deelnemers. Er wordt ook gewerkt in subgroepen van ongeveer vijf deelnememers. De sfeer in de jaarcursus zal er een zijn van vriendelijkheid, stilte en onderzoek, uitwisseling en gezelligheid, soms liefdevolle confrontatie, altijd humorvolle helderheid en veiligheid.

Het tweede jaar van de jaarcursus: verdieping

Voor wie het eerste jaar van de jaarcursus gedaan heeft, is er de mogelijkheid om een vervolgjaar te doen. Hierin gaan we verder met meditatie en ondericht over spiritualiteit op dezelfde wijze als in het eerste jaar.
Spirituele beoefening is altijd gericht op het herkennen van de natuur van de geest, én op het transformeren van de inhoud van de geest: gedachten en gevoelens. Het zijn deze transformerende oefeningen die door regelmatige herhaling je houding ten opzichte van samsara en het drukke leven vol afleiding langzaam aan veranderen in meer vriendelijkheid en eenvoud. Ze brengen meer helderheid over je prioriteiten in dit leven.

Daarnaast gaan we in het tweede jaar ook de diepte in van de essentiële beoefening van Dzogchen, de uit het Tibetaans boeddhisme afkomstige methode die zich rechtstreeks richt op het herkennen en realiseren van de natuurlijke staat van Zijn. Sommige methoden uit deze traditie zijn in staat je heel direct in aanraking te brengen met je natuurlijke staat van Zijn. Daarnaast bestuderen we af en toe fragmenten van traditionele spirituele teksten uit de Dzogchen- en Advaita-traditie (zoals Longchenpa en Nisargadatta), en hun betekenis voor onze eigen ervaring en leefsituatie. In het tweede jaar zijn de meditatiesessies iets langer dan in het eerste jaar.

Het derde jaar van de jaarcursus

In het derde jaar wordt weer iets meer tijd besteed aan meditatie en contemplatie dan in de vorige jaren. Daarnaast blijft het toepassen van de Dzogchen-manier van kijken in subgroepjes een belangrijk onderdeel. Ook het individueel werken met pijnlijke situaties en emoties uit je dagelijkese leven krijgt meer ruimte. 

 


Andere cursussen, retraites & workshops

Zomercursus Van Jan Geurtz in Frankrijk

Zomercursussen Frankrijk

Zomercursussen in Frankrijk Komende zomer geef ik weer enkele cursussen van een week op een prachtige locatie in Frankrijk. Het ...

Vijfdaagse Dzogchenretraites

Vijfdaagse Dzogchenretraite   In het komende seizoen geef ik weer enkele vijfdaagse retraites op een prachtige locatie in ...