Vijfdaagse Dzogchenretraite


Wegens de Corona-omstandigheden zijn alle Dzogchen-retraites afgelast. In plaats daarvan geef ik een kortere on-line thuisretraite van vrijdagavond 5 juni tot zondagavond 7 juni. Er zijn sessies op vrijdag-avond, zaterdagochtend en -avond, en op zondagochtend en -avond. Je krijgt vooraf en in de eerste sessie aanwijzingen hoe je de rest van de tijd thuis een zinvolle retraite kunt houden. Deze on-line thuisretraite kost 100,- euro. Je kunt je aanmelden via de bovenstaande knop "Aanmelden". De onderstaande informatie is qua inhoud grotendeels van toepassing op deze on-line retraite, en qua tijden en lokatie dus niet. Als je meer wil weten, stuur me een mailtje.

 

In het komende seizoen geef ik weer enkele vijfdaagse retraites op een prachtige locatie in de heuvels nabij Winterberg (Duitsland). Als je behoefte hebt aan rust en ontspanning, stilte en spiritueel onderricht, meditatie en wandelen in de natuur, en contact met anderen op het spirituele pad, dan is zo'n vijfdaagse retraite misschien iets voor je.

Er wordt voor deze retraite geen aanvangsniveau verlangd. Het niveau van de cursus komt overeen met dat van mijn boeken en mijn video's. Als je volledig profijt wilt halen uit de retraite cursus, is het aan te bevelen om na de retraite een dagelijkse meditatie-beoefening te beginnen van minimaal 15 minuten. Na afloop van de retraite ontvang je de notities van de presentaties tijdens de retraite via de mail thuis. Er wordt verder geen cursusmateriaal verstrekt of vereist.

 

Wanneer

De eerstvolgende retraites zijn op:   

 -     woensdag 3 t/m zondag 7 juni 2020  (Afgelast, nog plaats in de on-line retraite van 5-7 juni)

 -     woensdag 5 t/m zondag 9 augustus 2020 (Afgelast)

 -     woensdag 25 t/m zondag 29 november 2020 (Afgelast)

 

Als een retraite volgeboekt is, kun je een mailtje sturen als je op een wachtlijst wilt.

Kosten en aanmelding:

Deelname aan deze retraite kost 345,-euro plus 180,- euro verblijfskosten, tezamen dus 525,- euro. Alle deelnemers verblijven in een 1-persoons kamer. Er zijn maar een paar 2-persoonskamers, als je liever samen met iemand op één kamer wil, stuur me een mailtje. De prijs blijft dan overigens hetzelfde.

Klik hier voor meer info over locatie en route.

Inschrijfgeld:    100,- euro.
Cursusgeld       245,- euro
Verblijfskosten: 180,- euro
Totaal:          525,- euro

Inbegrepen: 8 dagdelen onderricht en meditatie, samenvatting van de hoofdpunten na afloop (per mail), individuele support na afloop (per mail).
Eveneens inbegrepen: overnachting, alle maaltijden (vegetarisch), koffie en thee.
Niet inbegrepen: overige drankjes en versnaperingen, en je reiskosten.
Als je geen of weinig inkomsten hebt, kun je een korting vragen.

 

Voor wie:

Deze retraites zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de Dzogchen-benadering van  spiritualiteit en behoefte heeft aan enkele Retraite Dzogchen Jan Geurtz Winterberg Duitslanddagen van meditatie, spiritueel onderricht, stilte, wandelen in de natuur en -voor zover gewenst- gezelligheid en contact met andere beoefenaars.

Professionele hulpverleners kunnen tijdens deze retraites hun inzicht vergroten in de werking van de menselijke geest en de verschillende niveaus van spirituele ontwikkeling. Ze kunnen tevens hun communicatieve vaardigheden vergroten: leren luisteren op een meditatieve manier en vanuit een natuurlijke helderheid en vriendelijkheid leren omgaan met hun cliënten.

Dzogchen als methode tot het realiseren van je natuurlijke staat heeft eigenlijk alleen effect als je er elke dag mee bezig bent. Als je als beginner aan deze retraite wil meedoen is het belangrijk dat je ook na de retraite er dagelijks tijd (en vooral aandacht) aan blijft besteden. Ervaren beoefenaars hebben daar minder moeite mee, maar zij zitten vaak vast aan ingesleten meditatiepatronen. In deze retraite kun je leren die te overstijgen. Als je twijfelt of deze retraite geschikt voor je is, stuur me een mailtje.


Waar:

In Spiritueel centrum Savita te Winterberg (Duitsland). Op ruim drie uur rijden van Utrecht bevindt zich dit bijzondere centrum, gevestigd in een voormalig sanatorium in het mooie, beboste en bergachtige Sauerland. Het ligt aan de rand van het dorpje Niedersfeld, op ongeveer 8 km vanaf Winterberg, een plek die bij Nederlanders zeer bekend is als ski-oord. Het is een ideaal gebied om eindeloze natuurwandelingen te maken. Het terrein is rustig gelegen, grotendeels omringd door bossen. Het ligt op een kruispunt van wandel- en fietswegen. En het is er stil en de lucht is zuiver (Niedersfeld is een officieel luchtkuuroord.) Het terrein zelf is een park-bos gebied van 2,5 ha groot.
Het centrum zorgt voor drie gezonde vegetarische maaltijden per dag, en je overnacht in een éénpersoons kamer. Er zijn enkele 2-persoonskamers dus als je liever samen met iemand op één kamer verblijft, kun je dat bij je aanmelding kenbaar maken. De prijs per persoon blijft dan overigens hetzelfde. Elke kamer heeft zijn eigen douche en toilet. De meeste kamers hebben een eigen balkon en vrij uitzicht over de heuvels. Als je geen eigen vervoer hebt: er rijdt elke dag een bus vanaf Amsterdam naar Winterberg (22,- euro p.p. enkele reis). Maar je kunt ook proberen samen te reizen met andere deelnemers door een mededeling te plaatsen op het prikbord van mijn website. Voor meer info over het retraiteoord zie www.Savita.nl

 

Inhoud:

Deze retraites gaan over de Dzogchenvisie op spiritualiteit. Het is de Dzogchen Retraite Duitsland meest directe weg naar het herkennen en ontwikkelen van onze natuurlijke staat van Zijn, wat door boeddhisten de "boeddha-natuur" genoemd wordt. In Verslaafd aan liefde, Verslaafd aan denken en Vrij van gedachten heb ik over deze methode geschreven. In deze retraites gaan we vooral in op de praktische kant van Dzogchen, hoe deze visie bruikbaar is in het overstijgen van onze dagelijkse emotionele problemen. We doen praktische oefeningen om de natuurlijke staat van Zijn te herkennen en deze te ontwikkelen met de juiste vorm van meditatie en "niet-meditatie". Het resultaat is een fundamenteel andere kijk op je eigen gedachten en gevoelens, en op je waarneming van de werkelijkheid, waardoor er geleidelijk een einde komt aan angst en zelf-afwijzing.

Deze retraites hebben enige overlapping met de inhoud van de jaarcursussen en met de zomercursus over Dzogchen.

Tijdens deze retraites ligt de nadruk op toegankelijk onderricht, praktische oefeningen, uitwisseling en meditatie. De maaltijden worden in stilte gebruikt (behalve de eerste na aankomst en de laatste voor het vertrek). De sessies zijn 's-ochtends en 's-avonds, smiddags heb je vrij om te beoefenen, te wandelen en van de natuur te genieten. Het centrum verwacht van deelnemers dat ze af en toe helpen met opruimen en afwassen na de maaltijden, en dat we onze kamer netjes achterlaten. 

Programma:

Eerste dag:
vanaf 15u:         Aankomst en in gebruik nemen van je kamer
17.30-18.30      Diner
19.00-21.00      Eerste sessie met overzicht van het programma, huishoudelijke mededelingen, onderricht
en meditatie.

Tweede, derde en vierde dag:
08.00-09.00     Ontbijt
10.00-13.00      Onderricht en meditatie
13.00-14.00      Lunch
14.00-17.30      Vrije tijd
17.30-18.30      Diner
19.00-21.00      Onderricht en meditatie

Laatste dag:
08.00-09.00     Ontbijt
10.00-13.00      Onderricht, meditatie en afsluiting van de retraite
13.00-14.00      Lunch
14.00-15.00      Opruimen van je kamer en vertrek


 

Andere cursussen, retraites & workshops

Zomercursus Van Jan Geurtz in Frankrijk

Zomercursussen Frankrijk

Zomercursussen in Frankrijk Zomercursussen  gaan door! Na veel wikken en wegen heb ik besloten om de zomercursussen door ...
Jaarcursussen Jan Geurtz

Jaarcursus meditatie en spiritualiteit

Jaarcursus meditatie en spiritualiteit De jaarcursussen worden volgend seizoen on-line gegeven. Zolang we vanwege de Corona-situatie 1,5 meter ...